Este dieta vegetariana buna pentru sportivii de performanta?
Dieta vegetariana este urmata de multi dintre sportivii de performanta de renume mondial, dar cu toate acestea, exista inca nenumarati oameni care considera ca aceasta nu este tocmai potrivita pentru cei care doresc sa aiba rezultate notabile in sportul pe care il practica. Este posibil sa te antrenezi la un nivel inalt si sa ai rezultate remarcabile chiar daca nu mananci carne? Cum iti poti adapta dieta fara a-ti risca sanatatea?
Beneficiile eliminarii carnii din dieta
Din motive ideologice, ecologice sau legate de sanatate, dieta vegetariana a devenit in ultimii ani din ce in ce mai populara. Tot mai multe studii stiintifice evidentiaza beneficiile reducerii consumului de proteine animale in favoarea unei diete mai bogate in legume. Printre aceste beneficii se numara:
un risc mai mic de accident vascular cerebral;
incidenta redusa a diabetului;
diminuarea nivelului de colesterol din sange;
rezistenta redusa la insulina.
Sportivi de top care sunt vegetarieni sau vegani
In ultimele decenii, tot mai multi sportivi de top si-au exprimat decizia de a nu mai consuma carne sau alte produse de origine animala. Unii dintre acesti mari sportivi sunt:
Martina Navratilova – Una dintre cele mai mari tenismene din istorie, castigatoare de 9 ori la Wimbledon;
Carl Lewis – Un mare atlet american, cu mai multe recorduri mondiale, dominand ani de zile probele de saritura in lungime si alergari pe distante scurte;
Mike Tyson – Celebrul boxer a declarat in mod public faptul ca multe dintre problemele sale de sanatate au fost rezolvate prin adoptarea dietei vegetariene;
Patrick Baboumiam – Culturistul german a fost declarat cel mai puternic om din Germania in anul 2011 desi era vegetarian.
Cum au reusit acesti sportivi de top sa faca performanta in ciuda faptului ca nu consuma carne?
Eliminarea proteinelor animale nu ar trebui sa fie o asa mare preocupare. Multe ingrediente vegetale sunt bogate in proteine, cele mai cunoscute fiind soia, lintea, quinoa, tempehul, etc.
Sigur, proteinele vegetale sunt considerate incomplete deoarece nu contin anumiti aminoacizi esentiali, spre deosebire de proteinele animale. Cu toate acestea, combinand mai multe surse de plante, este posibil sa ai parte de toti acesti aminoacizi esentiali in farfuria ta, intrucat cei lipsa nu sunt aceiasi in toate produsele de origine vegetala.
Toti acesti mari sportivi au stiut acest lucru si au avut grija sa-si varieze meniul alimentar in asa fel incat sa aiba parte de toti aminoacizii pe care i-ar fi oferit produsele animale.