In ultimul timp obtinerea energiei pentru consumul casnic cu ajutorul panourilor fotovoltaice a devenit un subiect foarte discutat. Este o alegere buna? Merita sa investesti in acest tip de energie? Daca stai la bloc, ai vreo sansa sa aderi la o astfel de sursa de energie? Ce se intampla noaptea sau cand ploua trei zile la rand?
Poti avea conditii de trai asa cum ai acum, cand folosesti energia nucleara? Sunt foarte multe intrebari, iar in acest articol poti gasi cateva raspunsuri la acestea.
Este energia solara o optiune mai buna?
Se pare ca da. De cand s-au descoperit avantajele energiei electrice, oamenii nu au mai putut accepta ideea de a trai fara ea. Ce ne facem cand sursele de energie nucleara sunt din ce in ce mai reduse? Ai vazut cu ochii tai ce fac furnizorii. Ridica preturile la un nivel destul de mare. Daca te gandesti la energia obtinuta prin arderea carbunelui, deja sti ce efecte negative se produc asupra mediului inconjurator.
Nu iti doresti asta pentru ca, sigur, iti doresti o evolutie si nu o involutie. Totusi, vrei sa iti scazi nivelul cheltuielilor lunare dar in acelasi timp sa te bucuri de confort. Energia solara, evident nu este un factor poluant, nu se termina si e gratuita. Atunci, poti intreba, de ce nu este deja o optiune pentru toata lumea?
Raspunsul este teama de a investi sume mari pentru un produs nou, comoditatea sau reticenta la schimbare. Toate aceste argumente, la un moment dat, dispar cand vine factura la consumul de energie lunar.
Cum se deruleaza procesul?
O data ce te-ai hotarat sa instalezi un astfel de sistem, iti trebuie cel putin un panou fotovoltaic. Conteaza, binenteles, si dimensiunea acestora. Ele sunt construite din celule solare individuale care produc energia electrica, atragand lumina soarelui.
Sistemele sunt prevazute si cu dispozitive de stocare a energiei, cunoscute sub denumirea de baterii, astfel incat sa se poata utiliza energia stocata, in spatii unde panourile solare nu sunt instalate, pe durata noptii sau in perioadele nefavorabile din cauza conditiilor meteo. In functie de dimensiunea panourilor sau numarul acestora, poti asigura cantitatea necesara de energie pentru functionarea in mod optim a aparaturii casnice si a tuturor electronicelor detinute.
Totodata, exista furnizori de energie solara care comercializeaza stocurile persoanelor fizice sau juridice.
Merita sa investesti?
Nu este o investitie mica. Binenteles, conteaza si ce sistem doresti, suprafata pe care vrei sa instalezi panouri fotovoltaice si manopera de instalare a acestora. Poti incepe printr-o investitie mai mica, iar in timp sa instalezi noi panouri fotovoltaice care sa iti sporeasca productia de energie pentru gospodaria ta.
Avand in vedere importanta acestei schimbari, nu este cazul sa o vezi ca pe o cheltuiala. In timp, vei castiga bani. Daca aduni toate facturile platite in decursul unui an, ai putea constata ca deja ai fi putut, cu acei bani, sa iti instalezi un astfel de sistem pentru ca ulterior, sa nu mai trebuiasca sa achiti nimic.
In afara de acest aspect strict financiar, chiar daca nu esti un ecologist convins, vei putea sa te bucuri, macar in incinta casei tale, de un mediu mai putin poluat. Avand in vedere trendul actual in aceasta directie si faptul ca nu vei mai duce lipsa de energie (adio pene de curent si lipsa de caldura in calorifere), valoarea casei tale va creste.