M
© 2025 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Electromiografia si beneficiile acestei proceduri in diagnosticarea afectiunilor sistemului nervos periferic

Electromiografia (EMG) este procedura folosita frecvent de catre specialistii in neurologie pentru examinarea starii nervilor si a muschilor, si pentru evaluarea functionarii acestora. Aceasta procedura medicala folosita in neurologie este considerata a aduce o multime de beneficii pentru stabilirea unui diagnostic in cazul diferitelor afectiuni medicale la nivelul sistemului nervos periferic.

Procedura de electromiografie (EMG) indeplineste rolul de a completa examenul clinic efectuat de un medic neurolog cu scopul de a evalua diagnosticul initial. Datorita faptului ca vorbim despre o abordare medicala ce aduce beneficii atat in randul pacientilor, cat si pentru medicii specialisti, electromiografia este folosita tot mai mult pentru simptomele care sunt atribuite afectiunilor sistemului nervos periferic.

Cele mai importante beneficii ale electromiografiei

Unul dintre argumentele pentru care specialistii in neurologie apreciaza electromiografia se refera la precizia ridicata in evaluarea paraliziei nervilor periferici. Sub denumirea de neuropatie periferica, aceasta afectiune se poate manifesta la un singur nerv sau la mai multi nervi. Rolul nervilor periferici este de a transmite informatii de la sistemul nervos central catre anumite zone ale corpului.

Atunci cand nervii periferici sunt afectati, pacientul poate manifesta probleme inclusiv in cazul nervilor care controleaza functii cum sunt ritmul cardiac, tensiunea arteriala sau functionarea sistemului digestiv si a vezicii urinare. Evaluarea electromiografica contribuie la stabilirea diagnosticului pentru aceste probleme medicale. Tulburarile aparute la nivelul nervilor periferici se manifesta prin slabiciune, amorteli sau dureri ale membrelor, in situatia in care aceasta parte a sistemului nervos este afectata serios.

Al doilea beneficiu pentru procedura de electromiografie (EMG) este dat de evaluarea medicala pentru afectiuni musculare provocate de deteriorarea nervilor periferici. Eficienta foarte ridicata in stabilirea diagnosticului pentru afectiuni precum distonia musculara, botulismul, scleroza laterala amiotrofica sau miastenia gravis este un beneficiu important pentru medici si pacienti.

Usurinta in identificarea anumitor diagnostice cum sunt sindromul de canal carpian, neuropatia nervului facial, poliomelita sau hernia de disc este de asemenea un beneficiu major ale electromiografiei.

Examinarea electromiografica si riscurile asociate

Faptul ca electromiografia este o procedura minim invaziva este un alt beneficiu pentru care specialistii in neurologie recomanda utilizarea acestei abordari in examinarea medicala de specialitate. Riscurile in cazul acestei proceduri medicale sunt minime si disconfortul resimtit de pacient este de asemenea foarte scazut.

Eventualele riscuri care pot fi amintite pentru procedura de EMG includ durerea musculara in primele zile dupa examinare, prezenta unei usoare sangerari la examinarea cu acul de tip electrod sau aparitia unui hematom local rezultat in urma sangerarii unor vase de sange mai mari.

Pacientii care urmeaza sa efectueze procedura de electromiografie (EMG) vor fi informati si cu privire la riscul unei infectii sau iritatii la nivelul unui nerv. Insa astfel de cazuri sunt foarte rare si iritatia sau infectia vor disparea in maxim 24-48 de ore de la efectuarea procedurii. Riscurile minore nu pot sa combata numeroasele beneficii oferite de electromiografie.

In consecinta, evaluarea medicala cu ajutorul electromiografiei este recomandata si efectuata de catre medicii neurologi specializati in aceasta procedura. Pentru programarea pentru EMG, poti gasi informatii suplimentare pe www.pro-memoria.ro.

 

Urm.

Prec.