M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

8 motive sa incerci dieta low-carb pentru sanatatea mentala

Interesul pentru dietele low carb si pentru cele ketogenice continua sa creasca pe masura ce oamenii descopera potentialul acestor diete de a contribui la ameliorarea unor probleme extrem de frecvente de sanatate fizica, printre care obezitatea si diabetul de tip 2. Este oare posibil ca aceasta strategie sa fie utila si in cazul problemelor de sanatate mentala?
Dietele cu continut redus de carbohidrati au un potential fantastic in prevenirea si gestionarea tulburarilor psihiatrice. Domeniul psihiatriei nutritionale este in stadiul de pionierat, iar studiile clinice riguroase care analizeaza efectele schimbarilor dietetice asupra sanatatii mentale sunt putine si destul de rare, insa exista deja destule date stiintifice care detaliaza modul in care dietele bogate in zahar pun in pericol sanatatea creierului, precum si modul in care dietele low-carb sustin sanatatea cerebrala.
Pentru aceia dintre noi care sufera de depresie, anxietate, tulburari bipolare, ADHD, tulburari de natura psihotica, sindrom de stres post traumatic, tulburari de spectru autist si de alte probleme de natura psihiatrica, pentru care prefera sa nu ia medicamente, sau pentru cei carora medicamentele nu le amelioreaza situatia, cei care nu pot tolera sau nu isi permit medicatia, pentru cei care beneficiaza doar partial de medicatie, sau pentru aceia care au parte de efecte secundare deranjante de la medicatie, testarea unei simple diete cu continut redus de carbohidrati (sau chiar a unei diete ketogenice mai stricte, mai ales in cazul unor simptome cronice mai grave sau care nu cedeaza) merita incercata, cu foarte putine exceptii.
Dietele sarace in carbohidrati sunt sigure pentru aproape oricine si pot duce in multe cazuri la ameliorari semnificative in ceea ce priveste simptomele de natura pshiatrica. Iar la drept vorbind, multiplele lor beneficii depasesc cu mult efectele secundare de risc redus. Daca totusi apar efecte secundare, acestea sunt inofensive si trecatoare, desi exista si exceptii, desigur.
Persoanele care iau in prezent medicatie psihiatrica (sau un tratament de orice natura) sau care au un istoric de simptome grave de sanatate mentala, precum idei suicidare, manii sau psihoze, nu ar trebui sa inceapa o dieta low-carb inainte de a afla informatii suplimentare si inainte de a beneficia de sfatul medicului, pentru ca dieta poate afecta nivelul medicatiei, iar unele simptome se pot inrautati temporar in primele saptamani de adaptare la noua dieta.
Desi schimbarile in dieta nu pot inlocui intotdeauna complet medicatia, ele pot imbunatati sanatatea generala, si reprezinta o alternativa viabila la medicatie in unele cazuri, sau o completare la ingrijirea conventional.

Iata mai jos 8 motive pentru care ar trebui sa incerci o dieta low-carb sau ketogenica pentru sanatatea mentala.

1. Imbunatateste controlul glucozei din sange

Cu cat nivelul de zahar din sange este mai ridicat, cu atat creste si nivelul de zahar din creier… asadar, de fiecare data cand glicemia creste la un nivel nesanatos, iti inunzi tesutul cerebral cu glucoza in exces. Exista multe moduri in care un nivel ridicat de glucoza poate fi toxic pentru celulele cerebrale, inclusiv formarea de proteine lipicioase disfunctionale numite produsi avansati de glicatie (sau AGE). Dietele cu continut redus de carbohidrati sunt foarte eficiente in scaderea nivelului de glucoza din sange. Protejeaza-ti neuronii atat de pretiosi de glucotoxicitate!

2. Scade nivelul insulinei din sange

Nivelurile ridicate de insulina in mod constant sau repetat pot determina receptorii insulinici de la suprafata barierei hematoencefalice (bariera de sange a creierului) sa devina rezistenti la insulina, ceea ce inseamna ca pot fi afectati, desensibilizari, si sa isi diminueze numarul. Avand la suprafata barierei hematoencefalice un numar mai mic de receptori insulinici sanatosi si responsivi, care sa escorteze insulina catre creier, niveul de insulina din creier va scadea.
Un nivel scazut de insulina la nivelul creierului este periculos, pentru ca celulele cerebrale au nevoie de insulina pentru a procesa glucoza si pentru a o transforma in energie.
Aceasta problema de procesare greoaie a insulinei se numeste hipometabolism glucidic (hipometabolismul glucozei cerebrale) – un factor major de risc pentru tulburari neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson.
Dietele sarace in carbohidrati pot fi de un real ajutor in scaderea nivelului de insulina la nivelul creierului. Protejeaza-ti, asadar, neuronii de deficitul de energie!

3. Reduce inflamatia

Dietele bogate in zahar promoveaza inflamatia excesiva si inutila in interiorul creierului, declansand eliberarea unor citokine inflamatorii – mici semnale SOS care atrag primele celule responsive. Inflamatia de acest gen este bine cunoscuta ca punct de pornire pentru cele mai multe boli psihice si neurologice.
Dietele bogate in carbohidrati s-au dovedit a reduce markerii de inflamatie. Protejeaza-ti neuronii de supra-incalzire!

4. impulsioneaza mecanismele de aparare ale antioxidantilor

Dietele bogate in zahar cauzeaza un stres oxidativ inutil. Inundarea celulelor cu prea multa glucoza deodata duce la raspandirea radicalilor liberi ai oxigenului, care sunt in mod normal curatati de catre moleculele antioxidante naturale (precum glutationul). Lasat liber, acest exces de radicali liberi terorizeaza vecinatatea celulara, afecteaza proteinele, lipidele, ADN-ul si alte componente celulare importante. In plus, radicalii liberi pot afecta chiar bariera hematoencefalica, permitand patrunderea in creier a musafirilor nepoftiti si extrem de riscanti.
Dietele low-carb te ajuta sa imbunatatesti capacitatea antioxidativa naturala. Asadar, protejeaza-ti intotdeauna neuronii de atacurile interne!

5. Energizeaza mitocondriile

Dietele cu continut mare de zahar afecteaza mitocondriile, organitele generatoare de energie din celulele cerebrale. Fiind un organ extrem de activ metabolic, creierul uman este un mare consumator de energie, necesitand aproximativ 20% din resursele de energie ale organismului, in ciuda faptului ca reprezinta doar 2% din greutatea totala a corpului. Mitocondriile trebuie sa fie intotdeauna in forma maxima, pentru a furniza celulelor o cantitate constanta de energie de inalta calitate. Dietele sarace in carbohidrati – mai ales dietele ketogenice – s-au dovedit a imbunatati sanatatea si vitalitatea mitocondriilor. Protejeaza-ti deci mitocondriile de caderile de energie!

6. Stabilizeaza hormonii de stres si apetitul

Carbohidratii rafinati, asa cum sunt zaharul, faina, sucul de fructe si cerealele procesate iti pun hormonii intr-un montagne russe invizibil. De fiecare data cand nivelul de glucoza si insulina cresc la niveluri nefiresti, ele se prabusesc inapoi, cauzand eliberarea hormonilor de stres, inclusiv adrenalina. Valurile de adrenalina, care pot aparea la 4-5 ore dupa consumarea unei cantitati prea mari de zahar, pot contribui la simptome hipoglicemice, precum anxietate, transpiratie, tremurat, iritabilitate, dificultati de concentrare si pofta de carbohidrati. Dietele sarace in carbohidrati te ajuta sa domolesti suisurile si coborasurile nivelului de zahar, care duc in primul rand la instabilitate hormonala. Protejeaza-ti neuronii de haosul hormonal!

7. Re-echilibreaza neurotransmitatorii

Este putin cunoscut faptul ca dietele bogate in zahar pot da peste cap nivelul neurotransmitatorilor in moduri foarte variate, printre care efectele perturbatoare asupra caii kynureninei. Calea kynureninei contribuie la reglarea activitatii serotoninei, melatoninei, dopaminei, GABA (acidul gamma-aminobutiric) si glutamatului – toti acestia fiind neurotransmitatori importanti in simptomele tulburarilor psihice.
Dietele care cuprind o cantite prea mare de carbohidrati rafinati favorizeaza inflamatia si oxidarea (vezi mai sus), care pun creierul pe modul de urgenta. Calea kynureninei raspunde la semnalul de alarma distragand triptofanul de la sarcinile sale de sinteza a serotoninei si melatoninei, pentru a contribui, in schimb, la generarea unei cantitati mai mari de glutamat. Ca rezultat, activitatea serotoninei, melatoninei si a GABA se reduc, activitatea dopaminei se intensifica, iar nivelul de glutamat creste vertiginos, pana la de 100 de ori mai mult decat nivelul de baza.
Te poti gandi la glutamat ca la pedala de acceleratie a creierului – daca tii piciorul pe aceasta pedala prea mult si prea des poti cauza ceea ce se numeste excito-toxicitatea cauzata de glutamat, extrem de daunatoare pentru creier.
Dietele ketogenice s-au dovedit a regla nivelurile de neurotransmitatori si a reduce toxicitatea glutamatului. Protejeaza-ti, deci, neuronii de excesul de glutamat!

8. Creste nivelul factorului neurotrofic derivat din creier – BDNF

Dietele bogate in zahar pot reduce nivelul unei molecule importante, numite factor neurotrofic derivat din creier. BDNF este un factor cheie in neuroplasticitate.
Cu alte cuvinte, BDNF ajuta creierul sa faca fata, sa raspunda si sa se recupereze dupa stres. Nivelul sanatos de BDNF contribuie la rezistenta – ceva ce cu totii avem nevoie, pentru ca stresul este o parte normala din viata noastra.
Dietele sarace in carbohidrati – mai ales dietele ketogenice, s-au dovedit a mari nivelurile de BDNF. Protejeaza-ti, asadar, neuronii facandu-i rezistenti la stres cu BDNF.

Informatii suplimentatre

O dieta saraca in carbohidrati nu este singura strategie nutritionala pe care o poti lua in calcul: pentru unele persoane poate fi extrem de utila imbunatatirea generala a calitatii alimentatiei, cu o dieta pre-agricola formata din alimente integrale (dieta paleo) sau o dieta post-agricola formata din alimente integrale (dieta mediteraneana).
Acestea pot fi utile in mod deosebit pentru persoanele care au un grad semnificativ de rezistenta la insulin. Insa niciuna dintre aceste abordari nu scade in general insulina si glucoza din sange la fel de sustinut ca dietele cu continut redus de carbohidrati.

Concluzie

Multi dintre noi ne-am hranit creierele in mod gresit, toata viata, si habar n-avem cat de bine ne putem simti mancand diferit! O dieta saraca in carbohidrati, din care sa nu lipseasca alimentele integrale, este o optiune sigura si sanatoasa pentru majoritatea persoanelor, imbunatatind metabolismul cerebral, simptomele sanatatii mentale si sanatatea per ansamblu.

Sursa informatii: https://www.psychologytoday.com

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu