Practicarea unui dans poate fi la fel de eficienta ca un antrenament cardio sau un exercitiu. Dansul este o alternativa buna la sala de sport.
Cum ii ajuta dansul pe oameni
Dansul mobilizeaza grupe musculare mari, lucru care este foarte pozitiv pentru diferite boli, in special patologii osteoarticulare, imbunatatind aspecte precum flexibilitatea, forta si rezistenta.
Dansul nu este doar o modalitate buna de a combate obezitatea si de a arde caloriile: reprezinta un mare beneficiu pentru persoanele cu probleme de rigiditate articulara sau circulatorie, deoarece stimuleaza fluxul sanguin si functionarea sistemului circulator.
Baza dansului este confluenta miscarii, echilibrului, ritmului si reprezentarii gestuale. Dansul este activitatea care necesita cea mai mare sincronizare si cel mai sincronizat exercitiu colectiv care exista.
Potrivit multor societati medicale, includerea sa trebuie facuta in ceea ce medicii numesc „un stil de viata sanatos pentru inima” ca membru care va contribui la imbunatatirea sanatatii fizice si, in special, in anumite grupuri, cum ar fi persoanele in varsta.
Beneficiile dansului la copii
Dansul nu intelege varstele, clasele sociale sau profesiile. Exercitiile fizice izolate nu reusesc sa genereze efecte vizibile asupra sanatatii. Potrivit specialistilor, dansul este suficient 30 de minute, de trei ori pe saptamana.
Din ce in ce mai multi oameni in varsta decid sa faca primii pasi sau sa-si aminteasca vremurile vechi. Tinerii prefera dansul funky sau modern. Cei mici se bucura de balet si dans contemporan: cursurile de dans pentru copii sunt mai mult ca un instrument pedagogic (dezvolta memoria, auzul muzical si expresia corpului). Pentru ei, dansul este o modalitate placuta de a-si imbunatati echilibrul, relationarea si simtul ritmului.” Poti merge la cursuri dans sportiv atunci cand vrei sa te asiguri ca faci suficient de multa miscare.
Daca exista vreo boala, inainte de a alege orice tip de dans trebuie sa va consultati cu specialistul. Dansul este o alta forma de exercitiu fizic si, ca atare, necesita supraveghere care include efectuarea de teste de diagnostic complementare si care fuge de practica exercitiilor viguroase care depasesc nivelurile recomandate.
Beneficiile dansului ca exercitiu
Dansul, ca si inotul, nu are varsta: aduce avantaje tuturor oamenilor care il practica
Beneficii cardiovasculare: faciliteaza circulatia sangelui si tonusul pielii. Sistemul respirator si vascular beneficiaza, de asemenea, de aceasta activitate.
Imbunatateste imaginea: favorizeaza drenarea lichidelor si toxinelor si eliminarea grasimilor in exces. Este ideal pentru arderea caloriilor. Combate excesul de greutate, obezitatea si nivelurile ridicate de colesterol.
Corectarea posturilor proaste: Dansul poate ajuta la corectarea posturilor proaste pe care le adoptam in viata de zi cu zi si la locul de munca.
Intareste muschii: dansul implica diferite grupe musculare si creste flexibilitatea, forta si rezistenta. Este foarte pozitiv pentru persoanele care sufera de patologii osoase si rigiditate articulara.
Imbunatateste coordonarea: imbunatateste agilitatea, echilibrul si coordonarea miscarilor. Este un exercitiu bun pentru creier, imbunatateste concentrarea si memoria.
Imbunatatiti aspectul fizic: multe dintre pozitiile negative derivate din viata sedentara sunt corectate cu dansul. Capul si corpul vertical si pasul armonios imbunatatesc prezenta fizica.
In Evul Mediu se recomanda atenuarea durerilor articulare, osteoporozei si prevenirea imbatranirii.
La copii: poate ajuta la corectarea tulburarilor congenitale si a posturilor proaste. Ca metoda pedagogica, le permite sa dezvolte urechea muzicala, simtul ritmului, memoria si expresia corpului.
Informatii interesante despre dans
Dupa sosirea Renasterii europene, istoria muzicii si a dansului a explodat odata cu noile adaugari la cantec si dans. Usurinta calatoriei si imigrarea in lumea noua au adus aceste dansuri in amestec cu multe culturi native din Lumea Noua, creand nenumarate tipuri de dans noi care sunt inca populare pana in prezent.
Prima dovada arheologica a dansului provine din picturile rupestre vechi de 9 mii de ani din India.
Una dintre cele mai timpurii utilizari ale dansului structurat a fost introdusa in ceremoniile religioase care spuneau povestile mituri si zei antice. Preotii egipteni au folosit acest tip de povestire vizuala in ritualurile lor.
Egiptenii antici foloseau dansul atat pentru divertisment, cat si pentru religie.
Dansul a reprezentat parti importante ale multor ceremonii religioase grecesti si romane.
Grecii si romanii antici isi sarbatoreau anual zeii vinului Dionysos si Bacchus cu festivitati de cateva zile pline de alcool, cantece si dans.
Istoria dansului medieval european este fragmentata si limitata, dar se crede ca dansurile populare simple au fost larg raspandite in randul claselor obisnuite si bogate.
Istoria dansului modern in Europa a inceput cu Renasterea, cand au fost inventate multe dansuri noi. Dupa aceea, perioadele de baroc, post Revolutia Franceza, epoca elisabetana, Primul Razboi Mondial, Prohibition, Ragtime si inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial au adus multe noi valuri de stiluri de dans.
Valsul, unul dintre cele mai populare dansuri de astazi, a devenit popular la mijlocul secolului al XIX-lea prin eforturile celebrului compozitor Johann Strauss, dar originile sale pot fi urmarite chiar si in indepartatul secol al XVI-lea.
La inceput, valsul a fost interpretat la distanta intre dansurile masculine si cele feminine. Tranzitia socanta la imbratisarea stransa s-a produs abia dupa ce regina engleza Victoria s-a indragostit de dans si a fortat aceasta schimbare.
Aproximativ 30 de mii de oameni sunt angajati astazi in industria dansului din Marea Britanie, mentinand aproximativ 200 de companii de dans.
Chiar si oamenii in scaune cu rotile pot dansa! Un astfel de dans este foarte popular in Europa unde exista chiar concursuri de dansuri latine cu coregrafii speciale pentru scaunul cu rotile.