Vânzările record de smartphone-uri de ultimă generație și alte gadgeturi cu orice ocazie când apar reduceri, sugerează că și acest Crăciun va fi un festival de gadgeturi inovatoare pentru consumatorii din întreaga lume. Ciorapii de Crăciun se vor umple cu ceea ce mai nou înseamnă cadouri perfecte, adică un telefon nou, o tabletă, laptopuri, ochelari VR, roboți, drone și multe altele.
Dar inovația nu trebuie să fie doar în domeniul tehnologic. Ea ne poate ajuta să ne ghidam pentru a face alegeri mai inteligente pentru cadourile achiziționate. Studiul inovației a evidențiat câteva concepte cheie care sunt foarte utile atunci când decideți ce să cumpărați pentru prietenii și persoanele dragi. Iată câteva dintre acele concepte aplicate pentru cumpărăturile de Crăciun de ultimă oră și nu numai.
Inovația radicală
Unele inovații sunt binevenite pentru că sunt radicale, introducând schimbări uriașe în viața noastră și îi face pe oameni entuziaști în legătură cu ce aduce viitorul. Telefoanele mobile au reprezentat un pas radical înainte, de la liniile fixe, la fel cum liniile fixe au fost o revoluție în comparație cu scrisorile de mână. Puteți încânta pe cineva cu un cadou care este o inovație radicală față de ceea ce a experimentat înainte.
Dar, uneori, inovația radicală poate fi copleșitoare. Oferindu-i bunicului un smartphone în locul vechiului telefon cu butoane , poate reprezenta un stres și o bătaie de cap pentru acesta, deoarece este foarte probabil să nu reușească să se adapteze la noua tehnologie. Autorul Alvin Tofler a numit această reacție confuză la noua tehnologie „șocul viitorului”. Putem deveni paralizați, îngrijorați și putem chiar să ne dărâmăm după o schimbare semnificativă.
Întrebați-vă: Chiar au nevoie cei dragi sau doresc aceste inovații în viața lor?
Inovație incrementală
Poate că de ceea ce mama sau tata au într-adevăr nevoie este doar o îmbunătățire a ceea ce deja cunosc de ceva vreme. Poate o cameră foto ceva mai bună sau un televizor cu un ecran mai mare, dar nu cu o tehnologie total diferită față de ceea ce reprezintă un tv clasic, este alegerea potrivită. Există cercetări care să sugereze că pașii mai mici sunt adesea mai indicați și mai eficienți decât să mergi spre inovația radicală brusc.
Întrebați-vă: Își doresc cei dragi o inovație sau doar o îmbunătățire a ceea ce deja au experimentat?
Inovația de substituție
Uneori, nu dimensiunea sau domeniul de aplicare al unui nou gadget este problema principală, ci modul în care acesta va fi folosit în viața de zi cu zi. Ceea ce este deosebit de important este dacă darul va îmbunătăți ceea ce facem deja într-un un alt mod, sau nu –aceasta o numim inovație de substituție.
Un robot aspirator poate economisi ore întregi făcut curățenie și ne poate scuti și de durerile de spate care vin la pachet cu această activitate. Sau s-ar putea să distrugă un ritual de care ne bucurăm sau să ne transformăm într-un leneș când noi de fapt căutam să facem un pic de exercițiu fizic. Sau s-ar putea să nu facă o treabă la fel de bună ca noi.
Întrebați-vă: Acest cadou va îmbunătăți viața celui care îl primește la toate nivelurile, psihologic, emoțional și fizic?
„Gândiți-vă la acțiunea de a dărui nu ca la o obligație, ci ca la un privilegiu”. -John D. Rockefeller Jr.