M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Cele mai uzuale probleme ce iti pot afecta zambetul

Daca sunteti nemultumit de felul in care arata zambetul dumneavoastra, exista mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a-l imbunatati. Unele dintre cele mai frecvente lucruri care va pot afecta zambetul sunt:

  • o igiena dentara precara;
  • dinti lipsa;
  • dinti care sunt strambi sau nealiniati;
  • dinti mici, strambi sau lipsa;
  • dinti nealiniati;
  • prea multa gingie deasupra sau sub dinti;
  • o igiena orala precara;
  • fumat;
  • o dieta proasta;
  • prea mult soare;

Exista o serie de lucruri pe care le puteti face pentru a va imbunatati zambetul. Unele dintre cele mai frecvente sunt:

Control stomatologic regulat

Controalele stomatologice periodice reprezinta o parte importanta a sanatatii si bunastarii generale. Verificand problemele din timp, puteti evita probleme de sanatate mai grave pe parcurs.

Una dintre cele mai frecvente probleme dentare este cariile dentare. Aceasta apare atunci cand placa, un tip de bacterie, se acumuleaza pe dinti si formeaza tartru. Tartrul este un depozit mineral dur care poate provoca deteriorarea dintilor.

Pentru a preveni cariile dentare, este important sa va faceti controale dentare regulate. Dentistul va va verifica dintii pentru a vedea daca exista semne de carie si va poate recomanda modalitati de prevenire a problemei. De asemenea, puteti lua masuri pentru a va curata dintii si a evita placa dentara.

Igiena orala

Dintii sunt una dintre cele mai importante parti ale corpului nostru. Ei ne ajuta sa mancam si sa vorbim si ne mentin sanatosi in general. Cu toate acestea, daca dintii dvs. nu sunt curati si sanatosi, pot duce la probleme precum cariile dentare, bolile gingivale si chiar la pierderea dintilor.

Pentru a va asigura ca dintii dumneavoastra raman sanatosi, este important sa ii periati si sa folositi ata dentara in mod regulat. De asemenea, puteti folosi apa de gura pentru a va curata dintii si gingiile. Asigurati-va ca beti multa apa pentru a va ajuta sa va pastrati dintii curati si sanatosi. Si, in cele din urma, nu uitati sa va vizitati dentistul in mod regulat pentru a verifica daca exista probleme si pentru a primi sfaturi despre cum sa va pastrati dintii sanatosi.

Implant dentar daca este nevoie

Daca va ganditi la o restaurare dentara pentru dumneavoastra sau pentru o persoana draga, trebuie sa tineti cont de cateva lucruri. In primul rand, restaurarea dentara este un proces extins care poate dura de la cateva luni pana la un an sau mai mult pentru a fi finalizat. Este important sa va amintiti ca obiectivul dvs. este sa restaurati cat mai multi dinti posibil, asigurandu-va in acelasi timp ca aveti un zambet sanatos.

Exista o serie de optiuni diferite pentru restaurarea dentara si fiecare are propriile beneficii si dezavantaje. Unele optiuni de restaurare includ implant dentar, puntile dentare, coroanele dentare si fatetele dentare. Implanturile dentare sunt cea mai populara optiune si reprezinta o modalitate excelenta de a reface dintii care sunt grav deteriorati sau lipsesc. Implanturile dentare sunt plasate in osul maxilarului si va tin dintii la locul lor. Sunt o optiune stabila si, de obicei, necesita mai putina intretinere decat alte optiuni de restaurare.

Cum se dezvolta dintii?

Papila dentara contine celule care se dezvolta in odontoblaste , care sunt celule care formeaza dentina. [2] In plus, jonctiunea dintre papila dentara si epiteliul smaltului intern determina forma coroanei unui dinte. [1] Celulele mezenchimale din papila dentara sunt responsabile pentru formarea pulpei dentare .

Sacul sau foliculul dentar da nastere la trei entitati importante: cementoblaste , osteoblaste si fibroblaste . Cementoblastele formeaza cimentul unui dinte. Osteoblastele dau nastere osului alveolar din jurul radacinilor dintilor. Fibroblastele sunt implicate in dezvoltarea ligamentului parodontal care conecteaza dintii de osul alveolar prin ciment.

NGF-R este prezent in celulele ectomezenchimale de condensare ale papilei dentare in germenul dentar in stadiul incipient al capacului  si joaca roluri multiple in timpul evenimentelor morfogenetice si de citodiferentiere din dinte. Exista o relatie intre ageneza dentara si absenta nervului trigemen periferic (vezi Hipodontia ).

Toate etapele (mugur, capac, clopot, coroana), cresterea si morfogeneza dintilor sunt reglate de o proteina numita arici sonic .  Diverse intrari fenotipice moduleaza dimensiunea dintilor.

Urmatoarele tabele prezinta cronologia dezvoltarii dintilor umani. [20] Perioadele pentru calcificarea initiala a dintilor primari sunt de saptamani in uter . Abrevieri: wk = saptamani; lu = luni; yr = ani.

Dezvoltarea dintelui este impartita in mod obisnuit in urmatoarele etape: stadiul de initiere, stadiul de mugure, stadiul de cap, stadiul de clopot si, in final, maturarea. Stadializarea dezvoltarii dentare este o incercare de a clasifica schimbarile care au loc de-a lungul unui continuum; deseori este dificil sa se decida ce stadiu ar trebui sa fie atribuit unui anumit dinte in curs de dezvoltare.

Aceasta determinare este si mai complicata de aspectul diferit al diferitelor sectiuni histologice ale aceluiasi dinte in curs de dezvoltare, care pot parea a fi stadii diferite.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu