M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Căști wireless: ce sunt, cum se folosesc și care sunt avantajele și dezavantajele lor față de căștile cu fir

Căștile îți aduc o scenă mare în urechi. Cu căști wireless poți merge oriunde și astfel, poți asculta muzică aproape oriunde sau poți asculta știrile. Selecția de modele este imensă și poate deveni rapid confuz. Dacă scopul este de a asculta muzică, atunci alegerea este deja mai dificilă, deoarece nu există un parametru universal care să fie responsabil pentru calitatea sunetului în caracteristici. 

De exemplu, căști wireless pot avea multă putere, dar acest lucru nu va fi de niciun folos dacă dispozitivul șuieră și nu produce un bas clar. Este importantă combinarea diferiților parametri și setări:

  • Timp de funcționare cu o singură încărcare: Parametrul este indicativ, în medie, modelele moderne de înaltă calitate sunt suficiente pentru 4-6 ore de lucru fără întrerupere și reîncărcare.
  • Timp de funcționare la încărcare cu o carcasă: De obicei, producătorul indică timpul total, dar depinde de numărul de reîncărcări. În timp, capacitatea bateriei scade ușor și vei avea nevoie de o priză.
  • Gama de frecvențe: Aceasta este frecvența minimă și maximă a sunetului pe care căștile sunt capabile să o reproducă. Cu cât frecvența minimă este mai mică, cu atât vei avea cea mai bună calitate a frecvențelor joase, adică a basului. Cu cât a doua valoare este mai mare, cu atât mai clare vor suna sunetele mai înalte. Un indicator excelent în 2023 este de la 5 la 21.000 Hz.
  • Putere: Puterea nominală în mW nu este volumul maxim, ci parametrul mediu pentru sunetul mediu la orice nivel de volum. Standardul în 2023 este de cel puțin 10 mW.
  • Sensibilitate: Valoarea care demonstrează volumul maxim al dispozitivului cu sunet de înaltă calitate. Pentru ca dispozitivul să funcționeze tare și fără șuierături, trebuie să te concentrezi pe un nivel de 100 dB.

Cum folosești căști wireless?

De la urechi până la suprafețe, căștile wireless vin într-o varietate de forme și dimensiuni diferite. Au devenit rapid unele dintre cele mai utilizate dispozitive electronice. Fie pentru muzică, podcasturi interesante sau apeluri telefonice – căștile de înaltă calitate fac cu adevărat diferența. 

Deși mulți dintre noi folosesc căști wireless în fiecare zi, majoritatea oamenilor nu au putut descrie cum funcționează tehnologia. Pentru a te ajuta să înțelegi această tehnologie fascinantă, folosim termeni non-tehnici pentru a explica elementele de bază din spatele modului în care funcționează.

Noua generație de căști wireless nu numai că au un aspect futurist, ci folosesc și multe tehnologii diferite, pentru a decomprima semnalele digitale de la sursa audio și a le converti în unde sonore prin vibrații. Acest lucru se întâmplă în câteva milisecunde. În general, căștile complet wireless au în principal, căști care acționează ca o punte între sursa audio și celălalt capăt. Pe lângă gestionarea conexiunii dintre cele două părți și sursa audio, compensează și latența.

Spre exemplu, Panasonic S500W și Panasonic S300W sunt diferite, cu sisteme independente de semnalizare stânga și dreapta pentru fiecare cască în loc de un aranjament secundar și primar standard. Sistemul de semnal independent stânga-dreapta ajută la menținerea unei conexiuni stabile.

Căștile wireless reprezintă deja un salt cuantic în ceea ce privește libertatea de mișcare și confort. Majoritatea oamenilor care au trecut de la căștile cu fir la căștile wireless (fără fir) nu s-ar mai întoarce niciodată. Cablul dintre smartphone și căști restricționează strict libertatea de mișcare. Cu căști wireless și un smartphone poți asculta muzică în timp ce te plimbi sau în timp ce alergi. 

Deși căștile wireless sunt mai complexe și mai avansate din punct de vedere tehnologic, căștile cu fir deși sunt simple, sunt mai predispuse la deteriorare. Practic, cablul este partea cea mai sensibilă a căștilor. Căștile wireless permit mișcarea reală și naturală a capului. De asemenea, cu căști wireless poți răspunde convenabil la apeluri telefonice doar atingând una dintre căști. 

Cum încarci căștile wireless?

Încărcarea căștilor wireless este următorul pas logic în dezvoltarea căștilor fără fir, pentru uz zilnic. Aici intervine un încărcător căști wireless. Căștile constau doar din doi muguri mici pentru urechi și o carcasă care conține o baterie, aceasta fiind de fapt încărcătorul pentru căști wireless. 

Energia poate curge prin puncte de încărcare mici care conectează căștile și carcasa, permițând căștilor să fie încărcate fără fir în orice moment. Un cablu este necesar doar pentru a încărca carcasa de transport – deși multe dintre aceste carcase pot fi încărcate și wireless datorită tehnologiei Qi integrate sau tehnologiei echivalente.

Avantajele căștilor wireless sunt evidențiate în cel mai adevărat sens al cuvântului. Căștile compacte sunt ușoare și oferă de obicei un confort excelent la purtare, cu o independență (aproape) completă față de cabluri. Nu este nevoie de un cablu special de încărcare, deoarece poți utiliza pur și simplu carcasa dispozitivului pe care o ai cu tine. 

Dezvoltarea constantă a opțiunilor de stocare digitală, standardul Bluetooth în general și tehnologia căștilor asigură, de asemenea, că decalajul față de mediile de stocare clasice, devine din ce în ce mai mic, astfel încât muzica să poată fi ascultată așa cum a fost înregistrată în studioul de înregistrare.

Indiferent dacă asculți muzică, podcast sau carte audio – există multe motive pentru a purta întotdeauna o pereche de căști wireless. Cu toate acestea, mai ales în sport, muzica te ajută enorm să rămâi în ritmul potrivit și să te simți motivat. 

Tipurile de căști Bluetooth sport în special, își arată puterea deplină în acest caz. Acestea oferă un nivel ridicat de confort, sunet bun și nu necesită cabluri deranjante. Acest lucru le permite sportivilor să se concentreze pe deplin asupra corpului și asupra respirației.

Căștile sport trebuie să reziste la o sarcină mai mari decât căștile pentru ascultare, așa că au caracteristici practice, precum protecția împotriva transpirației și a apei, care sunt importante. În plus, acestea trebuie să fie stabile în sau pe ureche pentru a permite cea mai mare libertate de mișcare posibilă. 

O conexiune Bluetooth stabilă și fiabilă și o calitate solidă a sunetului sunt la fel de esențiale pentru fluxul sportiv netulburat. Există o gamă mare de căști Bluetooth în diferite categorii de preț, mai ales în ceea ce privește designul și funcțiile suplimentare optimizate pentru sport. 

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu