Cand spunem aparat dentar ne referim la un dispozitiv medical care se fixeaza pe dinti pentru a-i alinia si a-i corecta. Aparatul dentar este folosit in ortodontie, ramura stomatologiei care se ocupa de diagnosticarea, prevenirea si tratamentul malpozitiilor dentare si faciale.
Ce este un aparat dentar?
Un aparat dentar au doua componente principale: bracketii si arcurile ortodontice. Bracketii sunt elementele care se fixeaza pe dinti, iar arcurile ortodontice sunt cele care exercita presiunea necesara pentru a deplasa dintii in pozitia dorita.
Exista mai multe tipuri de aparate dentare, fiecare cu propriile sale caracteristici. Iata care sunt cele mai comune tipuri.
Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare. Ele sunt alcatuite din bracketi metalici, ceramici sau din safir, care se fixeaza pe dinti. Prin acesti bracketi trec arcuri ortodontice, ce exercita presiunea necesara deplasarii dintilor.
Aparatele dentare mobile sunt mai putin frecvente decat aparatele dentare fixe. Ele sunt alcatuite dintr-o baza care se fixeaza pe dinti si care poate fi indepartata de pacient pentru a manca sau pentru periajul dintilor.
Gutierele de aliniere sunt un tip nou de aparat dentar, transparent si discret. Gutierele sunt fabricate din materiale plastice flexibile si sunt purtate de pacient pentru o anumita perioada de timp.
Avantajele unui aparat dentar
Aparatele dentare ofera o serie de avantaje extrem de importante:
– Indreptarea dintilor si imbunanatirea aspectului zambetului.
– Imbunatatirea functiei masticatorii, ce poate duce la o digestie mai buna.
– Reducerea riscului de aparitie a problemelor parodontale.
– Imbunatatirea starii generale de sanatate, pozitia corecta a dintilor contribuind la o respiratie mai eficienta.
Dezavantajele unui aparat dentar
Aparatele dentare pot avea, insa, si unele dezavantaje.
– Pot fi incomode la inceput, provocand uneori durere si disconfort.
– Pot afecta igiena orala, fiind mai greu de curatat.
– Pot fi costisitoare.
Cine are nevoie de aparat dentar?
Aparatele dentare pot fi necesare pentru corectactarea unor probleme dentare ce apar atat la copii, cat si la adulti.
– Malpozitii dentare, cum ar fi suprapunerea, inghesuirea sau inclinarea dintilor.
– Malocluzii, sau probleme ale relatiei dintre dintii de pe arcada superioara si cea inferioara.
– Probleme ale oaselor maxilare, cum ar fi lipsa de spatiu pentru dintii permanenti.
Cand este momentul potrivit pentru a pune aparat dentar?
Cea mai buna perioada pentru a pune aparat dentar este copilaria sau adolescenta, atunci cand oasele maxilarului inca sunt in curs de dezvoltare. Insa aparatele dentare pot fi folosite si de catre adulti, cu rezultate bune.
Cum aleg un aparat dentar?
Alegerea aparatului dentar potrivit este o decizie importanta. De aceea, este esential sa discuti cu un medic ortodont, care iti va prezenta optiunile si te va ajuta sa alegi aparatul cel mai potrivit pentru tine.
Ingrijirea unui aparat dentar
Purtarea aparatului dentar impune o igiena orala riguroasa, ce implica periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi, desi este indicat sa o faci dupa fiecare masa. Ata dentara este obligatorie, la fel ca si periutele interdentare care vor curata toate spatiile la care periuta nu are acces, indepartand resturile alimentare si placa bacteriana.
De asemenea, este important sa mergi o data pe luna la medicul ortodont pentru control si ajustarea aparatului.
Concluzie
Aparatele dentare pot fi o modalitate eficienta de a-ti imbunatati aspectul zambetului si functiile orale. Este esential sa discuti cu un medic ortodont pentru a alege aparatul dentar potrivit pentru tine si pentru a obtine rezultatele scontate.
Foto: Freepik.com