M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

2021: un an al oportunitatilor de sustenabilitate in Africa

Anul 2020 a fost un an incredibil de dificil pentru intreaga omenire. Iar aceasta este o realitate de netagaduit. Ne-am confruntat si am gestionat in mod colectiv o serie de provocari fara precedent, cauzate de pandemia COVID-19, care a necesitat o resetare totala a modului de a lucra, de a interactiona si de a face afaceri.

Natiunile africane s-au mobilizat si au promovat o abordare rapida de testare si urmarire, ce a condus la pasi semnificativi in ceea ce priveste reducerea raspandirii virusului si limitarea impactului imediat pe care acesta l-a avut asupra populatiilor africane, spune presedintele African Green Resources, Zuneid Yousuf, citat de The Parliament Magazine.

Un raport recent al Institutului Tony Blair pentru Schimbare Globala, care analizeaza abordarile africane ale pandemiei, a concluzionat ca „multe natiuni au fost pregatite si au actionat rapid” ca urmare a virusului, implementand protocoale stricte si rapide de testare si urmarire.
Senegalul, de pilda, a creat o abordare de testare si urmarire manuala, iar Nigeria si-a descentralizat procedura de testare si urmarire pentru a permite guvernelor statale locale sa implementeze propriile proceduri si protocoale, pentru a prioritiza actiunile rapide.
Datorita acestor miscari rapide si decisive, Africa a putut face fata in mod colectiv provocarilor ridicate de pandemia COVID, chiar mai bine decat omologii sai europeni.

Zuneid Yousuf a mai spus totusi ca privind catre 2021, simpla reactie eficienta la pandemia COVID-19 si impactul acesteia nu este suficienta. “Trebuie sa folosim aceasta provocare pentru a continua sa facem presiuni pentru modalitati mai ecologice si mai sustenabile de promovare a economiilor noastre locale, iar Africa trebuie sa fie in urmatorii ani in prima linie a programelor de sustenabilitate si ecologie” a atras atentia Yousuf.

“COVID-19 ne-a invatat cu siguranta ca sustenabilitatea, transparenta si sanatatea ar trebui sa fie prioritati globale. In ultimele saptamani, liderii africani, alaturi de institutiile internationale, au valorificat aceste principii, dupa cum a demonstrat un acord recent de prezentare a Programului African de Stimulare Verde, in parteneriat cu Programul ONU pentru mediu” mai adauga el.

Programul recunoaste gravitatea impactului pandemiei asupra Africii, care “a expus si agravat provocarile economice, sociale si de mediu” de pe intregul continent. Desi tarile africane au reusit sa implementeze metode preventive pentru a se asigura ca nu suporta greul pandemiei COVID-19, este evident ca mai e mult de lucru pentru a imbunatati si a crea mijloace de trai mai reziliente in Africa. Una dintre modalitatile prin care se poate face acest lucru este sprijinirea si incurajarea initiativelor sustenabile de afaceri agricole pe intregul continent.

Africa depinde in mod covarsitor de agricultura. Potrivit estimarilor ONU, populatia agricola din Africa a crescut in perioada 2013 – 2020 de la 530 milioane de oameni la peste 580 milioane, o crestere ce reprezinta o sursa majora de securitate economica si alimentara pe intreg continentul. In Zambia, tara din care vine si Zuneid Yousuf, expatii se intorc in tara lor de origine pentru a contribui la promovarea agriculturii locale, in special prin horticultura si alte culturi similare, solicitate de catre populatiile urbane si care ofera oportunitati de export, subliniind popularitatea din ce in ce mai mare a agriculturii in aceasta tara.

“Aceasta tendinta nu va disparea curand, iar pandemia COVID-19 nu a facut decat sa accentueze probleme vechi, precum accesul la apa sigura, alimente si la locuri de munca sigure, pentru ca izolarea si masurile restrictive au impiedicat mii de oameni sa mearga la munca pe tot parcursul anului.
Acesta este motivul pentru care cred ca suntem intr-un punct de cotitura, din care putem reseta si promova un mod diferit si mai bun de a face afaceri, care sa acorde prioritate egalitatii, sustenabilitatii si accesului echitabil la resurse. Programul African de Stimulare Verde are deja binecuvantarea ministrilor africani, in mod cert un punct bun de pornire pentru eforturile viitoare. Cu toate acestea, cred ca putem face mai mult” a mai spus Yousuf.

Cum ar arata o abordare mai durabila si mai echitabila a agriculturii? Pornind de la principiile Programului de Stimulare Verde, o abordare mai durabila si echitabila va prioritiza accesul la resurse pentru intreprinderile mici si mijlocii, promovand in acelasi timp proceduri si moduri sustenabile si ecologice de a face afaceri.
Acestea includ atat modalitati de la baza catre varf, cat si de la varf catre baza de promovare si incurajare a unor programe de sustenabilitate mai mici.

O abordare de la baza catre varf ar incuraja companiile mici sa participe la initiative locale de sustenabilitate, punand in continuare presiune pe politicieni si conducere pentru a acorda prioritate economiilor durabile, in timp ce o abordare de la varf catre baza ar trebui sa porneasca de la angajamentul guvernelor africane de a lua in serios sustenabilitatea si de la incercarea de a oferi sprijin de stat pentru initiative durabile si ecologice.

“La African Green Resources, pe care il conduc ca presedinte, contribuim la ridicarea nivelului de trai al micilor fermieri din mediul rural. Am investit intr-o instalatie diversificata de agro-procesare in Zambia Centrala, procesand o varietate de produse alimentare. Acest lucru va oferi o baza pentru aproape 250.000 de fermieri, pentru accesul pe piata, stocarea produselor, accesul la mijloace de productie si sprijinirea capacitatii tehnice, avand ca obiectiv imbunatatirea productivitatii on-farm pentru cerealele non-GMO si produsele horticole. Traim o perioada de cotitura pentru noi toti. Acum este sansa noastra de a schimba lucrurile cu adevarat si de a rescrie modul in care muncim, traim si colaboram unul cu celalalt. Haideti sa profitam la maxim de 2021 si sa punem bazele potrivite pentru a favoriza si a garanta o lume mai buna, mai sigura si mai durabila pentru generatiile viitoare” a conchis Zuneid Yousuf.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu