M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Destinatie de lux 100% sustenabila in Arhipelagul Saudit

Proiectul Kengo Kuma&Associates pentru un resort de lux alimentat cu energie solara pe coasta de vest a Arabiei Saudite va consta in 100 de vile sustenabile, facand parte din sapte tipologii distincte. Casele de vacanta vor fi raspandite pe un arhipelag vast de 90 de insule (in prezent nedezvoltate) cu o suprafata de 28.000 de kilometri patrati de teritoriu virgin, intre Umluj si Al Wajh. Unele dintre ele vor fi amplasate pe apa, iar altele pe pamant, iar dimensiunile cladirilor vor varia in functie de tipologii.

Conceptul a fost solicitat de catre Compania de Dezvoltare Marea Rosie (TRSDC) si urmeaza sa faca parte din Red Sea Project. Aceasta noua destinatie turistica de lux va ridica standardele in ceea ce priveste dezvoltarea sustenabila si va impulsiona eco-turismul in regiune. Cine nu ar vrea sa evadeze intr-o oaza de vile de lux din Arabia Saudita?

Destinatia prezinta, de asemenea, si vulcani inactivi, canioane montane, cultura antica si situri arheologice. Proiectul va mai include proprietati rezidentiale, hoteluri, dotari comerciale, locatii de petrecere a timpului liber si de entertainment. Totul va fi construit ca parte a unei infrastructuri la scara mare, bazata pe energia regenerabila, pe reutilizare si pe conservarea apei.

Acoperisurile vilelor au curbe joase, iar fatadele sunt rectilinii, forma schimbandu-se insa, in functie de locatia unde este construita fiecare vila – pe apa, respectiv pe pamant. Vilele de pe apa prezinta o forma spiralata pentru a oferi privelisti de 360 de grade, in timp ce vilele terestre imita dunele din peisajul inconjurator.
Cele doua restaurante de specialitate din proiect (aflate unul pe uscat, iar celalalt deasupra apei) vor avea un baldachin curbat, asemanator cochiliei, la fel ca si spa-ul, pavilionul receptiei, debarcaderul pentru oaspeti, etc.

Planul general include chiar si un aeroport proiectat exclusiv pentru aceasta destinatie de catre Foster + Partners.
“Abordarea noastra privind proiectarea acestui concept a fost informata si inspirata inca de la inceput de conditiile speciale ale locatiei. Designul nostru pentru cladirile Insulei a fost inspirat de elementele naturale superbe ale insulei. Terenul relativ plat al insulei a sugerat un design care functioneaza cu volume mici, orizontale si ne-a indicat ca ar trebui sa incercam sa curbam usor acoperisul cladirilor, pentru a gasi o relatie armonioasa cu solul. Abordarea noastra pentru proiectarea vilelor de pe apa a tinut cont si de marea varietate de corali care acopera fundul oceanului. Am vrut sa proiectam arhitectura inspirandu-ne din viata marina naturala. Si exprimam asta printr-un volum spiralat articulat, care iese gratios din mare” spune echipa de la Kengo Kuma&Associates.

In acest timp, TRSDC dezvolta o serie de politici axate pe zero materiale plastice de unica folosinta, zero deseuri ajunse la gropile de gunoi si zero deversari in mare. TRSDC s-a angajat, de asemenea, sa atinga neutralitatea emisiilor de carbon intr-o proportie de 100%. Intreaga dezvoltare se va baza exclusiv pe energia regenerabila generata la fata locului si nu va avea nicio conexiune cu reteaua nationala.

“Conducerea Regatului a manifestat o capacitate foarte buna de anticipare, insistand asupra dezvoltarii echilibrate a acestei destinatii virgine. Planul nostru nu numai ca prevede o destinatie uimitoare de lux, dar face si pasi tangibili si masurabili pentru a imbunatati aceasta destinatie, astfel ca generatiile viitoare sa se poata bucura de ea si sa o pretuiasca”, a spus CEO-ul Red Sea Development.
Prima faza a proiectului, care cuprinde hoteluri, porturi, aeroport, infrastructura inteligenta, utilitati si facilitati de agrement este programata sa fie deschisa in 2022. Red Sea Project ar trebui sa fie finalizat pana in 2030.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu