Pentru un preparat servit pe farfurii mici, foie gras-ul agita destul de mult spiritele. Aceasta delicatesa frantuzeasca , obtinuta din ficat de rata sau de gasca ingrasat, se poate vinde cu 125 de dolari/kg. Insa nu pretul mare a dus la controversele din jurul foie gras-ului.
Productia de foie gras necesita hranirea fortata a pasarilor, astfel incat ficatul acestora sa se mareasca de 10 ori mai mult decat dimensiunea normala.
Multi activisti pentru drepturile animalelor au descris de-a lungul timpului acest proces ca fiind crud si chinuitor, iar factorii de decizie guvernamentali au ascultat.
Orasul New York gazduieste in prezent aproximativ 1.000 de restaurante care servesc foie gras, insa pe 30 octombrie 2019, Consiliul Municipal a votat interzicerea preparatului incepand din 2022.
New York-ul se va alatura astfel statului California, Australiei, Indiei si multor altor zone care interzic foie gras-ul din motive ce tin ce drepturile animalelor. Whole Foods, de pilda, a scos foie gras de pe rafturile sale din 1997.
De ce este foie gras o delicatesa?
Foie gras este un ficat de rata sau de gasca ingrasat printr-un proces de hranire fortata, cunoscut sub numele de gavaj. Procesul dateaza din vremurile stravechi, cand egiptenii hraneau cu forta gastele domesticite, dupa ce au descoperit ca „pasarile de apa dezvolta ficati mari si grasi dupa ce mananca mult in perioada de pregatire a migratiei”, potrivit Artisan Farmers Alliance, un grup ce reprezinta fermierii producatori de foie gras.
Practica gavajului s-a raspandit in zona mediteraneana, iar apoi in Franta, la sfarsitul secolului al XVI-lea. Bucatarul francez Jean-Joseph Clause este creditat cu crearea primului pate de foie gras, in 1779, preparatul fiind brevetat in 1784 . El a primit de la regele Louis al XVI-lea, un mare iubitor de mancare, 20 de pistoale drept multumire pentru geniul sau culinar.
Foie gras – devenit intre timp un element esential in patrimoniul gastronomic al Frantei – are o textura fina si gust bogat. Este servit cel mai adesea sub forma de pate cu brandy, condimente si trufe, piure si intins pe paine prajita, in terina, sau prajit intreg.
Este extrem de scump din pricina fortei de munca necesare pentru hranirea fortata, ca si din cauza cantitatii masive de furaje necesare pentru a crea produsul final. In unele cazuri, ratele si gastele mananca 1,8 kilograme de hrana din porumb pe zi.
Ce este atat de controversat la un ficat de gasca gras?
Dezbaterea legata de cruzimea producerii foie gras-ului se concentreaza pe practica invaziva a gavajului.
In cursul acestui proces, fermierii forteaza ratele si gastele sa manance „furaje grase, pe baza de porumb, printr-un tub introdus pe gat”. Ficatul lor creste pana la o dimensiune de 10 ori mai mare decat cea initiala, de unde si denumirea de „foie gras” (termenul francez pentru “ficat gras”). Iata deci de unde vine ingrijorarea activistilor pentru drepturile animalelor.
„New York-ul a trimis un mesaj clar producatorilor de foie gras ca indesarea unei tevi pe gatul ratelor si hranirea fortata a acestora cu cantitati mari de cereale, cu singurul scop de a le imbolnavi si de a le mari ficatul, inseamna cruzime si nu isi are locul in orasul nostru plin de compasiune” spune Matt Dominguez, consilier politic pentru Voters for Animal Rights (VFAR) din New York, dupa ce productia de foie gras a fost interzisa.
Potrivit site-ului web VFAR, gavajul poate provoca hiperventilarea si sangerarea ratelor, iar in momentul sacrificarii, pasarile sunt tinute legate si li se taie gatul. De aceea, grupul a condus o coalitie formata din peste 50 de organizatii nonprofit reunite pentru proiectul de lege 1378, care interzice „depozitarea, intretinerea, vanzarea sau oferirea spre vanzare a produselor alimentate fortat sau a alimentelor care contin un produs alimentat fortat”, conform proiectului de lege. Odata ce interdictia va intra in vigoare in 2022, contravenientii vor plati intre 500 si 2000 de dolari pentru fiecare abatere.
Producatorii de foie gras riposteaza
In timp ce activistii pentru drepturile animalelor sarbatoresc, cealalta parte a baricadei ia si ea pozitie. Catskill Foie Gras Collective, din care fac parte principalii producatori de foie gras din New York, contesta interdictia. Grupul spune ca este neconstitutionala si ca NYC nu are jurisdictie asupra afacerilor agricole protejate din statul New York.
Potrivit presedintelui Grupului, Marcus Henley, activistii pentru drepturile animalelor sunt singurii care considera inumana productia de foie gras.”Ideea ca tubul mic pentru hranirea ratelor provoaca disconfort este cea mai neinteleasa zona a productiei de foie gras”, spune Henley. „Ratele nu sunt ca oamenii. Fiziologia lor este foarte diferita si tubul nu provoaca disconfort.”
Ratele crescute de companiile din Collective nu traiesc in custi, sunt hranite printr-un tub mic de cauciuc (si nu prin metal) si sunt inspectate individual de catre un ofiter guvernamental pentru siguranta alimentelor, mai spune Henley. Membrii isi pastreaza abordarea fata de productia de foie gras.
Pe de alta parte, oamenii de stiinta francezi au venit recent cu o alternativa la gavaj, stimuand acumularea grasimilor naturale ale ficatului printr-o bacterie.