Cat de norocosi suntem noi, specia umana, ca am evoluat intr-atat de mult incat sa ne permitem sa punem la indoiala tot ce ne inconjoara! Desigur, uneori acest atribut poate duce la situatii dificile – cum sunt, de pilda, indoielile cu privire la eficacitatea vaccinurilor, insa un sentiment sanatos de curiozitate ne face sa devenim niste indivizi mai echilibrati si mai impliniti.
Nu ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni faptul ca lumea culinara nu a scapat de bucuria intrebarilor… mai ales daca ne referim la intrebarile la care nu este atat de usor de raspuns pe cat ar parea. “Exista supa de cereale?”, „Ce inseamna mancare sanatoasa?”, “Cine ne-a pacalit ca briosele fac parte dintr-un mic dejun echilibrat?!” – sunt doar cateva astfel de exemple.
O intrebare care, in simplitatea sa aparenta, este atat de complicata intrinsec, se refera la unul dintre cele mai iubite produse din toate timpurile: untul de arahide. “Exista unt in untul de arahide?”
Raspunsul scurt: Nu!
Raspunsul lung: Nu, nu!
Untul de arahide a fost inventat de catre azteci si incasi, intre secolele al XIV-lea si al XV-lea, insa primul brevet pentru untul de arahide a fost depus nu de George Washington Carver, ci de un tip din Montreal, pe nume Marcellus Gilmore Edson. Edson glumea la un moment dat spunand ca preparatul sau modern din arahide are o consistenta „asemanatoare cu cea a untului, unturii sau a unguentului”, clasificand pentru totdeauna indragitul produs drept ceva ce nu este, daca ar fi sa judecam obiectiv.
Indiferent de faptul ca untul de arahide inseamna pur si simplu arahide macinate, partea de „unt” a denumirii s-a pastrat datorita consistentei produsului.
Asta nu inseamna, insa, ca toate unturile de arahide sunt la fel… unele marci adauga de obicei si cateva grame de zahar in amestec, dar tot nu e unt.
Indiferent cum il numim, untul de arahide este de sute de ani un produs super cautat datorita gustului, texturii si termenului sau de valabilitate. Ei bine, da, pentru ca un borcan cu unt de arahide nedesfacut poate tine mai bine de doi ani.