Desi planeta Pamant este acoperita in proportie de 70% de apa, numai 3% din toata apa din lume este apa dulce, potrivita pentru folosirea de catre oameni. Doua treimi din aceasta apa dulce este sub forma de ghetari, reducand si mai mult cantitatea ramasa pentru noi.
Pe de alta parte populatia umana s-a dublat in ultimii 50 de ani si este in cotinuare in crestere, concurand asadar pentru resursele de apa din ce in ce mai tensionate. Iata, asadar, ca o criza a apei este inevitabila.
Actiunea oamenilor asupra resurselor naturale nu imbunatateste nici ea situatia apei. Defrisarile si taierile au distrus padurile si copacii, ceea ce a dus la uscarea acviferelor, lacurilor si raurilor. Deseurile vegetale si umane ingreuneaza accesul la apa curata din cauza poluarii. Practicile agricole defectuoase au condus la un consum mai mare de apa din cauza ineficientelor. Iar schimbarea climatica aparuta ca urmare a acestor activitati provoaca inundatii fulgeratoare in unele zone si seceta extrema in altele.
Criza de apa in cifre
Potrivit World Wildlife Organization, aproximativ 1.1 miliarde de oameni din intreaga lume se confrunta cu criza acuta de apa, 2.7 miliarde nu au acces la ea cel putin o data pe luna, iar 2.4 miliarde de oameni se confrunta cu probleme legate de salubritate.
Multe voci cred ca pana in 2025 doua treimi din populatia lumii ar putea sa nu aiba acces la apa. Iata deci ca situatia legata de apa este atat de grava incat trebuie facut ceva urgent pentru continuarea vietii pe pamant.
Poate fi tehnologia toaletei fara apa o solutie?
Majoritatea oamenilor, in special cei care locuiesc in orase si in alte zone urbane, sunt obisnuiti cu toaletele conventionale care folosesc apa pentru a elimina deseurile umane. Imagineaza-ti, insa, un sistem de salubrizare care iti permite sa cureti si sa elimini deseurile fara a utiliza apa. Suna suprarealist, dar este adevarat. Datorita tehnologiei toaletei fara apa.
Desi suna usor dezgustator si neigienic, tehnologia reprezinta una dintre cele mai ecologice solutii de lifestyle, putand rezolva criza apei din lume. Iar avand in vedere preocuparile actuale de mediu, viata ecologica nu mai este o alegere, ci o necesitate.
Cum functioneaza?
Compostare. Tehnologia de compostare a toaletei fara apa este cea mai populara, si este cea mai ieftina alternativa la toaleta moderna. Functioneaza prin descompunerea deseurilor umane prin mecanisme natural, intr-un produs final util, cunoscut sub numele de compost. Compostul poate fi folosit ca gunoi de grajd pentru a imbogati solul.
Incinerare. Tehnologia functioneaza prin arderea deseurilor umane in cenusa sterila ca solutie sanitara pentru eliminarea deseurilor.
Nanotehnologie. Tehnologia functioneaza prin uscarea deseurilor in particule solide minuscule, fara agenti patogeni, utilizate apoi drept combustibil si ingrasamant pentru culturi. Tehnologia permite condensarea, sterilizarea si stocarea in siguranta a apei din procesul de evaporare, pentru uz casnic.
Ar putea rezolva criza mondiala a apei?
Care este impactul toaletei fara apa asupra celor 2,4 miliarde de oameni care sufera in lipsa unei salubrizari adecvate? Probabil ca unul imens! Sistemul este nu doar igienic, ci ofera si o metoda sigura de eliminare a deseurilor fara apa.
In consecinta, reduce riscul bolilor transmise prin apa, cum ar fi febra tifoida, holera si dizenteria, care revendica vietile a 2 milioane de adulti si copii anual.
De asemenea, pentru ca tehnologia conserva apa, ea ofera o solutie excelenta pentru cei 1,1 miliarde de oameni care se confrunta cu lipsa de apa la nivel mondial. In loc sa trimita apa in sistemele de eliminare a deseurilor, acestia vor putea conserva putinul disponibil pentru actiuni menite sa le salveze viata.
In plus, tehnologia elimina amenintarea produselor secundare periculoase ale deseurilor umane care polueaza apele. Acest lucru protejeaza mediul de degradare, garantand ca resursele de apa raman sigure si disponibile pentru uzul uman.
Unele dintre tehnologiile toaletei fara apa permit reciclarea produselor finale pentru reutilizarea in gospodarie. Apa este unul dintre produsele finale care pot fi sterilizate si utilizate in conditii de siguranta in casa.
Desi adoptarea toaletelor fara apa cu compostare este lenta in gospodariile moderne, este una dintre tehnologiile inventive ce poate rezolva problema apei in lume – in acest moment, fiecare picatura conteaza.
Cu toate acestea, daca nu sunt intretinute in mod corespunzator, sistemele fara apa pot fi periculoase si pot crea o criza de apa si canalizare chiar mai mare.
Sursa: https://readwrite.com