M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Pulpa de cafea stimuleaza recuperarea de trei ori mai rapida a padurilor

Pulpa de cafea, un produs secundar al productiei de cafea, poate accelera recuperarea padurilor tropicale pe terenuri care au fost defrisate pentru a fi folosite in scop agricol.
Un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Hawaii si ETH-Zurich a constatat ca materialele reziduale disponibile la scara larga stimuleaza in mod substantial cresterea plantelor – 80% din padure a crescut inapoi pe terenuri acoperite cu pulpa de cafea, comparativ cu doar 20% pe terenuri care nu au fost acoperite.
Pulpa de cafea este bogata in nutrienti si reprezinta deseurile unui produs extrem de raspandit si folosit in toata lumea. Asadar, poate fi o strategie eficienta si accesibila de refacere a padurilor. Strategii ca aceasta vor fi esentiale pentru reimpadurirea unor zone mari de padure, unul dintre obiectivele globale ambitioase asumate in cadrul Acordului de la Paris din 2015.

Studiul

In 2018, cercetatorii au raspandit 30 de camioane de pulpa de cafea intr-un strat cu o grosime de o jumatate de metru, pe o suprafata de teren degradat din Coto Brus, Costa Rica, apartinand unei foste ferme de cafea. Ei au acoperit o zona de 35 m x 40 m si au lasat neacoperita o suprafata de dimensiuni similare, care sa serveasca drept zona de control.
Cercetatorii au analizat probele de sol inainte de proces si apoi la doi ani dupa acesta, verificand elementele nutritive si au notat toate speciile prezente, procentul acoperirii solului forestier, dimensiunea tulpinilor lemnoase si au folosit dronele pentru a inregistra date legate de coronament.
Regiunea in care s-a desfasurat studiul a trecut printr-o defrisare rapida in anii 1950, cand terenurile au fost transformate in zone pentru cultivarea cafelei si pentru pasuni, reducand impadurirea cu 25% pana in 2014. Recent, oamenii de stiinta si ecologistii au organizat proiecte, asa cum este si acest studiu, ca parte a eforturilor de conservare.

Rezultatele, doi ani mai tarziu

Zona tratata cu reziduuri de cafea a avut un coronament de 80%, de patru ori mai inalt, in timp ce zona de control a avut un coronament de numai 20%.
Pulpa de cafea a eliminat buruienile dominante de pe pajisti, care sunt adesea o bariera in calea succesiunii padurilor. Eliminarea lor a permis speciilor de arbori pionieri nativi sa recolonizeze rapid zona. Astfel de copaci ajung sub forma de seminte fiind imprastiate de animale, dar este dificil pentru ele sa creasca in prezenta buruienilor.
Nutrientii (inclusiv carbonul, fosforul si azotul) au avut niveluri semnificativ mai mari in zona tratata cu reziduuri de cafea.

“Rezultatele au fost spectaculoase. Zona tratata cu un strat gros de pulpa de cafea s-a transformat intr-o mica padure in doar doi ani, in timp ce parcela de control a ramas dominata de buruieni de pasune non-native” a spus dr. Rebecca Cole, autorul principal al studiului. Ea a mai adaugat ca “acest studiu de caz sugereaza ca produsele agricole secundare pot fi utilizate pentru a accelera refacerea padurilor pe terenurile tropicale degradate. In situatiile in care prelucrarea acestor produse secundare implica un cost pentru agricultura, utilizarea lor pentru refacerea zonelor de padure, raspunzand astfel obiectivelor globale de reimpadurire, poate reprezenta un scenariu in care toata lumea castiga.”.

Fostele terenuri agricole tropicale sunt in general foarte degradate, ceea ce inseamna ca vorbim despre o calitate a solului inferioara, care poate intarzia succesiunea padurilor cu cateva decenii. Asadar, concluziile acestui studiu sunt foarte promitatoare.
Cu toate acestea, Cole avertizeaza ca va fi nevoie de cercetari suplimentare, pentru ca studiul lor se bazeaza pe date referitoare la o perioada de numai doi ani de folosire a pulpei de cafea in scopul refacerii padurilor, ceea ce nu este suficient.
“Studiul actual a fost realizat intr-un singur sit mare, astfel ca e nevoie de mai multe teste pentru a intelege daca aceasta strategie functioneaza intr-o gama mai larga de conditii. Masuratorile pe care le avem sunt doar din primii doi ani. Monitorizarea pe termen mai lung ne-ar arata modul in care pulpa de cafea influenteaza in timp solul si vegetatia. Testarea suplimentara poate evalua, de asemenea, daca exista efecte nedorite ale folosirii pulpei de cafea” a mai spus Cole.

Una dintre limitarile utilizarii unui produs agricol secundar, asa cum este pulpa de cafea, este ca folosirea sa este limitata la zone accesibile si relativ plate, pentru ca materialul trebuie sa fie trasportat aici, si in plus zonele de campie reduc riscul ca nutrientii adaugati sa fie purtati in bazinele hidrografice din apropiere.
“Ne-am dori sa extindem studiul prin testarea acestei metode pe o varietate de situri degradate. De asemenea, acest concept ar putea fi testat cu alte tipuri de produse agricole necomerciale, cum sunt si cojile de portocala. Speram ca studiul nostru sa fie un punct de pornire pentru alti cercetatori si alte industrii, care sa analizeze modul in care si-ar putea eficientiza productia, creand legaturi cu miscarea globala de refacere a padurilor”, a mai spus Cole.

Costa Rica a facut o treaba foarte buna in ceea ce priveste reimpadurirea zonelor tropicale de padure. Exista atat de multe proiecte de conservare, incat tara si-a dublat coronamentul in ultimele trei decenii! De asemenea, Costa Rica incurajeaza acum turistii sa-si compenseze amprenta de carbon a calatoriei in aceasta tara.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu